"Kniha definic" Ibn Sína / Avicenna (Státní nakladatelství politické literatury, 1954)

Ibn Sína během svého pobytu v Gurgánu napsal, na popud jeho žáků, samostatný spis, ve kterém se zabývá jednak teorií tvoření definic, jednak definováním 72 pojmů, nazvaných "Pojednání o definicích (Risálat fíl-Hudúd)". První část obsahuje teoretický výklad o různých druzích definic a o jejich tvoření a uvádí nejčastější chyby, kterých je možno se v definici dopustit. Základní podmínkou správné definice je, aby byla přesná a srozumitelná.

"K přesnosti se musí u každé definice pojit jasná formulace. Pokud tomu tak není, definice nic nevysvětluje" (Ibn Sína Kniha logiky")

Proto Ibn Sína zavrhuje užívání homonym a neologismů. Aristoteles rozlišoval v zásadě dva druhy definic: první měla vyjádřit podstatu věci, druhá vztah slova k tomu, co je jím označováno, to jest definici reálnou (definitio quid rei) a definici nominální (definitio qiud nominis). Obdobně rozděluje Ibn Sína definice na pravé (al-hadd al-hakíkí), jež se nijak neliší od aristotelských definic, zaměřených na podstatu věci, a na definice slovní (al-hadd al-lafzí), jejichž úkolem je vymezit obsah slova.

Dílo Ibn Síny poskytuje pestrý obraz jeho vědeckých zájmů. Nebylo jediného vědního oboru, který by nebyl zastoupen v jeho spisech, ať již se to týkalo tradičních věd spojených s islámem, nebo věd přírodních a filosofie. Největší pozornost však věnoval Ibn Sína logice, kterou považoval za první nutný základ, jímž se získává vědecká metoda. Hned za ní řadil medicínu, o které napsal 16 spisů, v nichž systematicky utřídil současné poznatky.


(Text je převzat z knihy, autorka Dr.Jarmila Štěpková )




 úvodní strana

%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%
Název: Ibn Sína (Avicenna) "Kniha definic"
Arabský originál: "Risálat fíl-Hudúd"
Autor: Abú Alí Ibn Sína
Překlad: Dr.Jarmila Štěpková
Vydavatelství: Státní nakladatelství politické literatury
Rok vydání: 1954
Počet stran: 125
%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%



:: Obsah ::

PŘEDMLUVA................ 7

KNIHA DEFINIC............ 51

POZNÁMKY................. 97

REJSTŘÍK JMEN A REÁLIÍ... 125

Populární příspěvky z tohoto blogu

Alex Haley Tells the Story of His Search for Roots

Nový orient na téma: muslimové ve světě svém i cizím (články od 50. let do současnosti)

"Manifest radikálního realismu" Dominik Forman

"Z průpovědí arabských" Zuzana Kudláčková (Litera Proxima, 2011)